Joko olet käynyt katsomassa paljonko naapurisi tienaa?

Paras tapa saada tietää kuinka paljon naapurisi saa palkka on kysyä sitä suoraan häneltä itseltään. Julkisista verotiedoista ei nimittäin saa selville kuinka paljon naapurisi on viime vuonna tienannut. Vuosittain julkaistavista verotiedoista saa kylläkin ihan kelpo käsityksen hänen palkkatasostaan omaasi verrattuna, mutta siihen se sitten jääkin. Jos et usko, niin tarkista joulukuun tilinauhaltasi koko vuoden ansiotulosi ja vertaa niitä veroilmoituksella ilmoitettavaan verotettavaan ansiotuloon. Ero summien välillä johtuu siitä, että veronalainen ansiotulo ja verotettava ansiotulo ovat kaksi eri asiaa. Vaikka naapurillasi ei olisi muita ansiotuloja kuin pelkkä palkka, niin verotettava ansiotulo ei silti vastaa bruttopalkkaa.

Verotettava ansiotulo lasketaan vähentämällä veronalaisesta ansiotulosta luonnolliset vähennykset. Näillä vähennyksillä tarkoitetaan mm. työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksuja ja työttömyyskassamaksuja, pakollisia vakuutusmaksuja ja muita tulonhankintaan liittyviä vähennyksiä, kuten tulonhankkimisvähennystä ja asunnon ja työpaikan välisiä kuluja.

Naapurillasi voi olla myös pääomatuloja. Julkisista verotiedoista käy ilmi verotettavan pääomatulon määrä, mutta se ei kerro naapurisi saamien pääomatulojen kokonaismäärää. Pääomatuloihin ja erityisesti osinkotuloihin liittyy huomattava määrä verovapaussäännöksiä, joiden tarkoitus on alentaa yhtiön voittoon kohdistuvaa kahdenkertaista verotusta. Jos siis naapurisi on sijoittanut pörssiosakkeisiin, niin hänen sijoituksistaan saama osinko on 85 % veronalaista pääomatuloa ja 15 prosenttia kokonaan verovapaata tuloa. Yksityisistä osakeyhtiöistä saadun osingon verottaminen on vielä huomattavasti monimutkaisempaa.

Naapurisi on saattanut ostaa pihatielle parkkeeratun Porchen myös myyntivoitoista saamilla rahoillaan.

Esimerkiksi kesämökin myynnin kauppahintaa sellaisenaan ei löydy julkisista verotiedoista. Jos kesämökki on omistettu yli 10 vuoden ajan, veronalainen tulo on enintään 60 prosenttia kauppahinnasta. Näin ollen 500 000 euron kaupasta, on veronalaista pääomatuloa kertynyt ainoastaan 300 000 euroa. Entä jo naapurisi on myynyt vanhan oman asuntonsa, joka on ollut vuokralla jo vuosikausia? No tämän kaupan lopputuloshan onkin jo kaikkien tiedossa.

Vuosittain julkaistavat verotiedot sisältävät: nimen, syntymävuoden, verotettavan ansiotulon ja pääomatulon, verojen kokonaismäärän ja maksettavan tai palautettavan veron määrän. Näiden tietojen takia ei kannata vaivata liikaa päätään pohtiessaan naapurin rahasta pursuavaa pankkitiliä. Sen sijaan voisit kuunnella Radio Voimalle antamani haastattelun, jossa jutellaan rennossa hengessä julkisista verotiedoista ja niistä selville saatavia asioita.

http://www.radiovoima.fi/arkisto/jos-perustat-uuden-duunisi-palkkatoiveen-tulevien-ty%C3%B6kavereiden-tuloille-muista-ett%C3%A4

23.4.2019

VAT is this – melkein pelkkiä tuloverotusjuttuja

Ulkomaisen elinkeinonharjoittajan rekisteröityminen ilmoituksenantovelvolliseksi muuttuu 1.5.2019 – Verohallinnon tiedote 17.4.2019…

23.4.2019

Liiketoiminnan jatkaminen sukupolvenvaihdos- huojennuksen edellytyksenä

Sukupolvenvaihdos on iso ja usein ainutkertainen tapahtuma yrityksen omistajan uran…

3.4.2019

KHO 2019:40 Verokarhua ei tarvinnut ruokkia Panama-aineiston sisältämillä herkkupaloilla

Keväällä 2016 julkisuuteen tullut Panama-papereiksi nimetty tietovuoto sai aikaan suurta…

21.3.2019

VAT´s up ja vähän tuloverostakin

KVL:2019/2: äänestysratkaisu terveyden- ja sairaanhoitoon liittyvän laboratoriopalvelun arvonlisäverosta Palvelun suorittamisesta…

18.3.2019

Eduhouse blogi: Arvonlisäverotuksen ajankohtaiskatsaus 2019

Välillisen verotuksen maailmassa eletään hurjaa muutosvauhtia, eikä sillä näy loppua!…

18.3.2019

Eduhouse blogi: Kulujen edelleenveloitus arvonlisäverotuksessa – näin se möhlitään!

Kulujen edelleenveloitus on klasikkoaihe, joka kerta kerran jälkeen herättää keskustelua.…

18.3.2019

Eduhouse blogi: Oma käyttö arvonlisäverotuksessa – tunnista yleiset virheenpaikat!

Oman käytön arvonlisäverotus on yksi haastavimmista asiakokonaisuuksista arvonlisäverotuksen puolella. Se…

17.3.2018

Verottaja on kasvattanut cojonesit: uudessa työpanososinkoa koskevassa ohjeessaan verottaja pitää tiukkaa linjaa

Osakeyhtiölaki mahdollistaa erilajisten osakkeiden käytön yhtiössä, eli osakkeet voivat erota…

16.3.2018

Markkinointia vai edustamista – Ollakko vai eikö olla?

Markkinointia vai edustamista – ratkaiseeko markkinointituotteen alv:n vähennysoikeuden lahjan nestemäinen…

7.11.2017

Joko olet käynyt katsomassa paljonko naapurisi tienaa?

Paras tapa saada tietää kuinka paljon naapurisi saa palkka on…