Arvonlisäveron veroilmoituksen korjausmenettely muuttuu – ole tarkkana!

Arvonlisäveron veroilmoituksen virheet korjataan jatkossa uudella korvaavalla ilmoituksella. Korjaus tulee kohdistaa sille kohdekuukaudelle, jolle virhekin on kohdistunut. Tältä osin kyseessä on paluu vanhaan, sillä näinhän meneteltiin jo ”ennen vanhaan” 2000-luvun alussa.

Toinen merkittävä muutos on tilikauden jälkeinen arvonlisäveron palautushakemusmenettelyn poistuminen. Palautushakemusmenettelylle ei enää ole tarvetta, koska korjaukset tehdään uudella veroilmoituksella. Verotusmenettelyn kannalta tämä on varmasti selkeyttävät ratkaisu, sillä mitä yksinkertaisempaa verotus on, sitä nopeampi ja helpompi se on omaksua.

Palautushakemusmenettelyn poistamisella on kuitenkin välillinen vaikutus myös yritysten oikeusturvaan. Tyypillisesti arvonlisäveroa on maksettu liikaa esimerkiksi myynnin verollisuuteen ja sovellettavaan verokantaan liittyvien tulkinnallisuuksien takia. Liikaa maksettua veroa on aiemmin haettu takaisin tilikauden loputtua erillisellä palautushakemuksella.

Uuden menettelyn tuomat ongelmat yrityksille

Uudessa menettelyssä tilanne on ongelmallinen erityisesti tapauksessa, jossa yritys on maksanut liikaa veroja ja haluaa oikaista tilanteen oma-aloitteisesti. Aiemmin yritys on voinut luottaa siihen, että Verohallinto ei tule perimään takaisin palautushakemuksen perusteella palautettua veroa. Uudessa menettelyssä verovelvollinen ei enää voi tähän luottaa.

On itsestään selvää, että osittain automaatioon ja riskiarviointiin perustuva veroilmoitusten valvonta ei vastaa tarkkuudeltaan palautushakemusten täysin manuaalista käsittelyä.

Yritys voi nykymenettelyssä joutua ikävään tilanteeseen, jos Verohallinto penää takaisin yrityksen virheellisen korjauksen takia saamia arvonlisäveropalautuksia. Tämä on seurausta tilanteesta, jossa yrittäjä on tehnyt korjauksen veroilmoitukseen ja uskonut toimineensa oikein, koska arvonlisäverot on palautettu. On itsestään selvää, että osittain automaatioon ja riskiarviointiin perustuva veroilmoitusten valvonta ei vastaa tarkkuudeltaan palautushakemusten täysin manuaalista käsittelyä.

Virheiden oma-aloitteinen korjaaminen ja arvonlisäveroilmoitusten satunnainen valvonta voi lisätä virheellisten tulkintojen määrää. Tämä sama asia on ollut havaittavissa henkilöverotuksessa. Vai miten muuten selittyy, että mediassa puhutaan 50 000 euron asunnon- ja työpaikan välisten matkakulujen vähentämisestä sekä oikeudesta vähentää farkut tai solmiot tulonhankkimiskuluina toimistotyön perusteella?

Mikä avuksi?

Yritysten on hyvä toiminnassaan ottaa huomioon, että arvonlisäveron palauttaminen ei automaattisesti tarkoita Verohallinnon hyväksyntää menettelylle. Näin ollen jälkikäteiseen valvontaan on aina syytä varautua korjatessa tai muuten oikaistaessa arvonlisäverotusta oma-aloitteisesti. Jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin, tulisi yritysten olla erityisen varovainen muiden kuin simppeleiden laskuvirheiden korjaamisessa korvaavalla ilmoituksella. Tapauskohtainen verotuskäytäntö on siten syytä aina selvittää tulkinnallisten tilanteiden yhteydessä. Helpoiten tämäkin hoituu soittamalla asiantuntijalle tai hakemalla ennakkoratkaisua Verohallinnolta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

17.3.2018

Verottaja on kasvattanut cojonesit: uudessa työpanososinkoa koskevassa ohjeessaan verottaja pitää tiukkaa linjaa

Osakeyhtiölaki mahdollistaa erilajisten osakkeiden käytön yhtiössä, eli osakkeet voivat erota…

16.3.2018

Markkinointia vai edustamista – Ollakko vai eikö olla?

Markkinointia vai edustamista – ratkaiseeko markkinointituotteen alv:n vähennysoikeuden lahjan nestemäinen…

7.11.2017

Joko olet käynyt katsomassa paljonko naapurisi tienaa?

Paras tapa saada tietää kuinka paljon naapurisi saa palkka on…

4.11.2017

Maahantuonnin arvonlisäverotus – tämä sinun täytyy tietää!!!

Vuodenvaihteessa muuttuu muukin kuin vuosiluku, sillä tavaran maahantuonnin arvonlisäverotusvastuu siirtyy…

5.4.2017

Oikeus vähentää arvonlisävero – vai onko sittenkään?

Arvonlisäveron vähennysoikeudesta on viime aikoina puhuttu ja kirjoitettu runsaasti. Tällä…

10.3.2017

Mintter Meets: Omistajanvaihdos – suunnitelmasta käytäntöön 3.4.2017

Mintter meets on Mintter Oy:n järjestämä ajankohtaistilaisuus, jossa käsitellään omien…

7.3.2017

Aggressiivinen verosuunnittelu halutaan kieltää, mutta mitä se tarkoittaa?

Aggressiivinen verosuunnittelu on viime vuosien aikana kasvanut muoti-ilmaisuksi vero- ja…

23.2.2017

EU:n veronkiertodirektiivi kesyttämään aggressiivista verosuunnittelua

Viime vuosien aikana veron kiertämisen torjuminen on noussut keskeiseksi agendaksi…

4.1.2017

Arvonlisäveron veroilmoituksen korjausmenettely muuttuu – ole tarkkana!

Arvonlisäveron veroilmoituksen virheet korjataan jatkossa uudella korvaavalla ilmoituksella. Korjaus tulee…

Please leave this field empty.